Torstaiaamu
valkeni kirkkaana ja pilvettömänä mutta kovasti paljon viileämpänä
kuin edelliset päivät. Lahjomaton lämpömittarini näytti varjossa
+21 astetta ja tuuli teki kelistä hiukan viileän tuntuisen iholla.
Aamutoimien
jälkeen pakkasin reppuni ja valmistauduin aamutankkaukselle lähtöön.
Ennen hotellista lähtöäni törmäsin kuitenkin siihen suomalaiseen
tyttöön joka asuu vastapäisessä huoneessa. Hän oli juuri
testaamassa ovensa lukon toimivuutta kun astuin ulos omasta
huoneestani.
Juttelimme
hetken. Hän ei ollut lukenut blogiani, vaan löytänyt hotellin muun
sivuston kautta. Tyttö oli ensimmäistä kertaa Paroksella ja kyseli
kovasti suosituksia ja vinkkejä. Kerroin sen minkä tiesin ja annoin
muutaman ravintolasuosituksen.
Juttutuokion
jälkeen lähdin suunnistamaan kohti Marina Cafe kahvilaa. Tilasin
frappen ja tonnikala-tomaatti toastin. Pidin yhteyksiä suomeen ja
kirjoitin edellisen päivän tapahtumista.
Tämän
päivän ohjelmassa oli käynti Naoussassa. Naoussa on pieni
kalastajakylä 8 kilometriä Parikiasta. Tiesin mitä odottaa sillä
olin käynyt kylässä edellisellä reissulla. Muistin miten paikka
teki minuun vaikutuksen aitoudellaan ja ilmapiirillään.
Ja eihän
tämäkään kylä ollut muuttunut miksikään muutamassa vuodessa,
tosin turisteja oli täälläkin näin keväällä vähemmän kuin
silloin syyskuussa ja monet liikkeet ja kahvilat nukkuivatkin vielä
talviteloillaan.
Kalastajat
olivat kuitenkin työn touhussa.....tai tauolla.
Kävelin ja
valokuvasin. Istuin kahvilassa ja kirjoitin.
Olin
suunnitellut palaavani iltapäivän ensimmäisellä bussilla klo
14.30 takaisin, mutta olin niin ajatuksissani ja leppoisan tunnelman
saavuttaneena, että huomasin yhtäkkiä kellon olevan jo 14.45 ja
bussin menneen ajat sitten.
No, mikäs kiire lomalla on minnekään,
seuraava bussi lähtisi klo 16.30. Tilasin siis toisen lasillisen
viiniä....
Naoussassa
käydessä kannattaa huomata, että Parikiasta tuleva bussi jättää
matkustajat satamaan, eräänlaisen pienen kanavan varrelle. Takaisin
lähdettäessä bussiin kuitenkin noustaan kylän bussiasemalta joka
on satamasta noin 200 metriä eteenpäin siihen suuntaan mihin bussi
ajaa matkustajat jätettyään.
Palattuani
takaisin Parikiaan nostin automaatista rahaa ja ostin laivalipun
seuraavalle päivälle. Vanhan tutun Paroksen lisäksi tälle
reissulle mahtuu yksi uusi saari; Ios. Sinne menee sekä hitaita
laivoja, että nopeita katamaraaneja, mutta minä hitaan
matkustamisen ystävänä valitsen mielelläni hitaan, ison laivan.
NEL LINESin Aqua Jewel lähtisi huomenna klo 13.50 ja lippu Iokselle
maksoi 11 euroa.
Illalla
kiertelin Parikian pienillä kujilla ja näin mitä kauneimman auringonlaskun.
Valitsin sitten
illallispaikaksi tavernan jonka ohi olin kävellyt jo monta kertaa.
Ohi olin kävellyt lähinnä siksi, että tavernan mainoslause ”Have
you tried the rest, now try the best” oli ehkäpä ärsyttävin
mainoslause koskaan. No, koska näin keväällä valinnanvaraa
paikoissa on aika vähän, päätin voittaa ärsytykseni ja kokeilla
paikkaa. Tavernan nimi on Aeoli.
Heti sisään
tultuani sain todella ystävällisen vastaanoton, ehkä jopa hieman
liian ystävällisen... Sekä tarjoilijan, että paikan isännän
hymy tuntui olevan hiukan liian päälle liimattua. No, eipä siinä
mitään, katsotaan mihin keittiö pystyy. Pyysin listan, mutta olin
jo päättänyt että otan sitä mitä suositellaan.
Minulle
suositeltiin kreikkalaisia ruokia, luonnollisesti, joko lammas
kleftikoa tai sitten naudanliha-annosta jonka nimi oli beef
”stamnas”. Päädyin lammas kleftikoon, vaikka edellinen
kokemukseni kleftikosta oli Zakynthokselta ja ei niin kovin hyvä.
Lampaanliha siinä annoksessa silloin maistui suorastaan pahalta. Nyt
päätin tilata alkuun valkosipulileipää ihan varmuuden vuoksi
sillä jos lampaanliha ei jostakin syystä olisi hyvää, en jäisi
kuitenkaan nälkäiseksi.
Odotin
ruokaa aika kauan vaikka samaan aikaan kanssani oli tullut vain yksi
pariskunta ja kaikki muut muutamat pöydät näyttivät olevan
jälkiruokaa vaille valmiita. Silloin ensimmäistä kertaa mieleeni
tuli: ”mitähän Gordon Ramsay sanoisi nyt?”. Nauroin
ajatukselle, sillä Ramsayn TV-ohjelmat ovat ihan suosikkejani!
Ja sitten
valkosipulilleipä viimein tuli pöytään. Sehän oli kuin puolikas
pizza! No, en varmasti jäisi nälkää näkemään tänä iltana,
kävi miten kävi!
Sitten
pöytään tuli lammas kleftiko. Mitä ihmettä?! Listassa oli kyllä
sanottu että annoksessa on juustoa, mutta että koko pata on ikään
kuin gratinoitu juustolla? Kävin annoksen kimppuun ja löysin
sisältä mitä mehukkainta ja parasta lampaanlihaa mitä olin
koskaan syönyt. Mukana oli myös perunaa, porkkanaa ja herneitä.
Kaikki ihanassa liemessä muhineita, mutta järkyttävän
juustokerroksen peittäminä. Jouduin ikään kuin kuorimaan sulaneen
juustomöhkäleen pois jotta pääsin varsinaiseen ruokaan käsiksi.
Silloin se
pieni gordonramsay istahti olkapäälleni. Kun herra omistaja tuli
kysymään onko ruoka hyvää, sanoin suoraan että jos söisin tämän
nyrkin kokoisen möhkäleen sulanutta juustoa, saisin luultavasti
sydänkohtauksen samoin tein. Ilme omistajan naamalla oli muutaman
lantin arvoinen! ”You don´t like cheese?” hän kysyi. Vastasin,
että pidän kyllä juustosta mutta kysyin kuuluuko juusto
kleftikoon: ”Tekikö äitisi tai isoäitisi kleftikon näin?”.
”Ei, mutta....” Ja sitten sain kuulla luennon siitä kuinka ilman
juustokerrosta liha kuivuisi kokonaan ja että kleftiko pitäisi
tehdä jo edellisenä päivänä. ”Niinpä!”, sanoin. Ymmärsin
kyllä, että paksun juuston alla liha pysyi uunissa mehevänä,
mutta kerroin myös että turistina haluaisin syödä kreikkalaisia
ruokia sellaisina kuten ne perinteisesti valmistetaan.
No, tilanne
laukesi ja ilta jatkui mukavimmissa merkeissä. Viereisen pöydän
seurueesta suurin osa teki lähtöä mutta paikalle jäi yksi
pariskunta juomaan viinipulloaan tyhjäksi. Isäntä halusi tarjota
minulle lisää viiniä (pientä hyvittelyn makua kun kuuli että
kirjoitan matkablogia ja otin valokuvia?) ja liittyä seuraani
istumaan. Ennen kuin ehdin vastata mitään, naapuripöydän
pariskunta pyysi minua liittymään seuraansa.
Niinpä
otin lasini ja siirryin heidän pöytäänsä, johon myös isäntä
istahti hetkeksi. Esittäydyimme ja näin sain tutustua supermukavaan
australialaiseen pariskuntaan, Pauliin ja Colleeniin. Paul oli
harrastelijavalokuvaaja ja aivan uskomaton tietopankki. Pariskunta
oli jo eläkkeellä ja heillä riitti kerrottavaa niin kotimaastaan
kuin matkoistaankin. Ilta vierähti siinä mukavasti jutellessa ja
tavernan isäntä, Andreas, istui seurassamme.
Kun
kleftiko tuli uudelleen puheeksi, Andreas kertoi että se ihan
perinteisin valmistustapa olisi seruaavanlainen; pitäisi mennä
vuorille ja varastaa sieltä yksi lammas tai karitsa. Sitten kaivaa
siellä kuoppa ja laittaa lihat kuoppaan ja peittää kivillä.
Sitten vain nuotio siihen päälle, eikä kukaan osaisi epäillä
lammasvarkaaksi kun siinä vaan muina miehinä pitäisi nuotiota.
Kerroin, että eipä ole rosvopaistit kovinkaan erilaisia teillä ja
meillä!
Andreas
vaikutti kuitenkin olevan kiinnostunut kertomaan tavernastaan ja
esitteli minulle myös varsinaisen kokin. Leikilläni sanoin, että
ehkäpä tulen huomenaamulla keittiölle apukokiksi ja siitäkös
Andreas innostui. Kerroin, että olen päivällä lähdössä
Iokselle, mutta voisin kyllä aamupäivällä poiketa ja tehdä vähän
juttua tavernasta blogiani varten. Keittiöön en ehkä kuitenkaan
uskaltaisi, tiedän että se on oikeiden kokkien pyhää valtakuntaa.
Toivottelin
hyvät yöt niin australialaisille Paulille ja Colleenille kuin koko
taverna Aeolin henkilökunnalle ja lähdin naurussa suin nukkumaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti