Voi kuinka
nukuinkaan hyvin!
Osittain syy oli tietenkin reissuväsymyksen, mutta kylläpä sängyssäni olikin hyvä patja! Yleensä Kreikassa saa kärsiä kivikovasta tai keskeltä painuneesta, kuluneesta patjasta.
Nukuin niin pitkään kuin nukutti ja kello olikin lähempänä
puolta päivää kun vihdoin lähdin ulos. Tässä vielä Young Inn päivänvalossa.
Lämpötila
varjossa oli +25 astetta, keli muuten puolipilvinen. Yllättävän
lämmintä siis! Joao oli eilen kävellessämme kertonut, että
jostain syystä edellisenä päivänä saarille oli rantautunut jokin
vuodenaikaan nähden odottamaton helleaalto. Kiinnitin samaan asiaan
huomiota eilen laivasta ulos astuessani. Olin odottanut että
palelisin, mutta vastaan tulikin lämmin leuhahdus.
Sama lämpö
tuntui siis jatkuvan, mutta pienen tuulenvireen kanssa ilma tuntui
täydelliseltä.
Kävelin
rantakatua keskustaan päin ja nautin maisemista. Aamupalaa ei tehnyt
mieli, taisin olla vieläkin täynnä illallisen leipä-spagetti
yhdistelmän jäljiltä. Lisäksi viimeisen vuorokauden istunut
kroppani kaipasi liikettä! Nopean aamukahvin pysähdyin kuitenkin
juomaan Marina Cafessa.
Tulin
rantakatua kävellessäni niin onnelliseksi; pilvet olivat väistyneet
ja aurinko paistoi täydeltä terältä, kalastajat paikkailivat
verkkojaan, linnut lauloivat, kirkon takaa löytyi vihannestori ja
paikallinen elämä soljui rauhalliseen tahtiinsa.
Vielä ei näkynyt
turistien tuomaa ylikansoitusta ja härdelliä. Tajusin, että oli
hyvä idea tulla takaisin Parokselle. Täällä voisin viihtyä
pidempiäkin aikoja. Eikä Parikian satamakylä ollut muuttunut
juurikaan vuodesta 2009.
Hetken
sataman ympärillä pyörittyäni suuntasin heti keskusaukion takana
olevaan Arkeologiseen museoon. Museo on auki tiistaista sunnuntaihin
klo 8.00 – 15.00 ja maanantaisin suljettu.
Museo ei ole kovin iso,
piha-alueen lisäksi vain muutama huone. Esillä olevat esineet on
hyvin kyltitetty myös englanniksi.
Museovierailun
jälkeen tutustuin vielä Parikian ehkäpä tärkeimpään
nähtävyyteen eli Panagia Ekatontapilianin kirkkoon. Se oli jäänyt
minulta ekalla kerralla käymättä! No, Paros olikin aikoinaan
ensimmäinen saarihyppelykohteeni ja taisi silloin mennä aika ja
huomio kaunista satamakylää ja pelkkää elämänmenoa
ihmetellessä! Kirkkojen koluamisen tajusin aloittaa vasta
seuraavilla reissuilla.
Kirkon nimi
tarkoittaa suomennettuna ”100 oven kirkko”. Sisältä kirkko on
todella kaunis ja Pääsiäisen jäljiltä vielä erityisen
koristeltu. Normaalien tuohusten lisäksi palamassa oli paljon
kauniita erivärisiä kynttilöitä.
Tilasin horiatikin eli kreikkalaisen salaatin ja grillattua mustekalaa. Ruoka oli taivaallisen hyvää!
Lounaan
jälkeen hipsin supermarketin kautta takaisin hotelliini ja nukuin
makoisat päiväunet.
Illalla
käveleskelin ja tutustuin lähiympäristöön. Tämä (mereltä
katsottuna vasen) puoli Parikikiaa oli minulla jäänyt edellisellä
kerralla kokonaan kokematta, sijaitsihan silloinen majapaikkani Anna
Platanou aivan toisella puolella kylää. Tänne puolelle Parikiaa
kannattaa majoittua jos etsii hieman hiljaisempaa aluetta ja tykkää
että ranta on ihan lähellä. Livadian ranta on nimittäin ihan
kelvollisen näköinen uimaranta, tosin aika pieni, eli kesäaikaan
varmasti aika täynnä. Tavernoita, kahviloita ja majoitusliikkeitä
löytyy monenlaisia.
Rantakatua
kävellessäni törmäsin erikoiseen näkyyn; minua vastaan juoksi
lenkkeilevä jorgos! Oletteko koskaan nähneet kuntoilevaa
kreikkalaista? Minä en. Kreikkalainen ei yleensäkään kävele
metriäkään, saati juokse huvikseen. Kaikilla on joko auto tai
skootteri ja sillä mennään lyhyemmätkin matkat.
Kovin iso
nälkä ei illalla enää ollut mutta päätin kuitenkin syödä
jotain pientä iltapalaa. Valitsin ”Souvlaki tou Pepe” -nimisen
ravintolan eli kotoisammin Pepen grillin. Pepeltä saa paikallista
pikaruokaa eli gyros pitaa sekä muita kebab- ja souvlakiannoksia.
Katselin
alkupalalistaa ja pian tarjoilija tulikin paikalle ja suositteli
kahta talon erikoisuutta joista toinen oli Kokoretsi eli
souvlaki-tyyppinen varras jossa on lampaan sisäelimiä; maksaa,
munuaista, keuhkoja, sydäntä jne. kiedottuna maustettuun
lampaansuoleen. Herkullisen kuuloista, eikö! Koska noin yleensä
pidän sisäelimistä ja äiti jo lapsena opetti, että kaikkea pitää
maistaa, päätin ottaa riskin ja tilasin annoksen kokoretsiä.
Annos oli
isompi kuin olin odottanut, alkuruuaksi ainakin. En tiedä oliko
kokki laittanut lisukkeet lautaselle ylimääräisinä koska en
ollut tilannut muuta ruokaa. Annoksen ulkonäkö oli ihan
houkutteleva ja tuoksukin hyvä.
No maku sitten... täytyy myöntää
etten ihan lautasta tyhjäksi syönyt. Vartaassa todella oli vain
sisäelimiä, ei muuta lihaa ja en tiedä oliko kyseinen annos hyvä
vai huono versio kokoretsista, mutta jotenkin maku oli turhan
voimakas ja eri sisäelimet olivat eri tavalla kypsyneet. Joku
palanen oli muheva ja kostea, mutta esimerkiksi maksa oli kuivaa ja
siis aivan ylikypsää. Ehkä kypsennystapa ei suosi sisäelimiä
joista maksa ja kateenkorva varsinkin vaativat juuri oikean kypsyyden
ollakseen meheviä.
Myöhemmin netistä tutkittuani ymmärsin että kokoretsi oli Pääsiäiseen liittyvä herkku, joten luonnollisesti sitä oli nyt tarjolla.
Iltapalan jälkeen istuin hetken Cavo Dorossa ja päivitin blogia. Myös Joao ja Tatiana viettivät siellä aikaa, sillä heillä ei edelleenkään netti toiminut hotellilla. Tatiana paljasti että oikeasti syynä oli se, ettei hotellin edellinen omistaja ollut luovuttanut heille olemassa olevan yhteyden ”oikeuksia” tms. ja siksi hekin joutuivat turvautumaan naapuriapuun tässä asiassa. Hotellia varataan pääasiassa netin kautta joten Joao tuskailikin asian kanssa, netti olisi tarpeellinen asiakkaille ja etenkin heille itselleen. Ajattelin, että varmasti ulkomaalainen yrittäjä kohtaa kaikenlaista ”kreikkalaista hankaluutta”, varsinkin kun Joao ja Tatiana kumpikaan eivät puhu sanaakaan Kreikkaa.
Puolen yön
aikaan kömmin huoneeseeni ja nukahdin jälleen saman tien.
Kiitos, kun aloit pitää blogia kuitenkin! Tuntuu kuin olisi itse matkalla. Toivon, että säät suosivat matkaasi jatkossakin. T. Eija A
VastaaPoistaMustekala-annos näyttää erittäin herkulliselta. Postaus on muutenkin tosi leppoisa ja kiva.
VastaaPoistaKiitos blogista ! Tässä odotellut seuraavaa päivitystä kuumeisesti :) Ja tuo kokoretsi..slurps pakko siirtyä jääkaapille ! Rentouttavaa lomaa!
VastaaPoistaT. Maikkel